Despre proiect
Salvați Copiii derulează proiectul „Cooperare interinstituțională și advocacy pentru protecția copiilor victime ale abuzului sexual și violenței” în perioada martie 2022-august 2023, în parteneriat cu Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este de a implementa în mod coerent în România modelul Barnahus de cooperare instituțională și abordare multidisciplinară pentru protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței, ca răspuns la problema retraumatizării și revictimizării acestora, în lipsa unei abordări interdisciplinare și interinstituționale. Modelul Barnahus este un model integrat de servicii de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice.
Proiectul își propune pe de o parte să faciliteze îmbunătățirea gradului de conștientizare la nivelul a 7.000 de persoane din România cu privire la drepturile copiilor, iar pe de altă parte implementarea modelului islandez Barnahus de intervenție în acest domeniu, care reunește serviciile relevante sub un singur acoperiș. Acest model este pilotat în cadrul unui centru care va fi deschis în București și va deservi în 14 luni cel puțin 100 de copii.
Vom organiza trei mese de lucru împreună cu autoritățile locale implicate în procedurile judiciare privitoare la cazurile de abuzuri sexuale împotriva minorilor (judecători, procurori, polițiști, avocați, psihologi și asistenți sociali) pentru transfer de bune practici în București, Iași și Timișoara.
Vom organiza 25 sesiuni de educație pentru elevi ai școlilor din București, Iași și Timișoara pentru întărirea perspectivei drepturilor omului, tratamentului egal și combaterii tuturor formelor de abuz.
Vom operaționaliza și dota centrul pilot Barnahus și furniza servicii multidisciplinare copiilor prin intermediul acestuia. Salvați Copiii și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 sunt responsabile de livrarea activităților. Prin proiect, 10 angajați vor fi formați în implementarea metodei Barnahus de către specialiști internaționali și naționali în vederea întăririi capacității organizaționale a Salvați Copiii în replicarea acestei metode în România.