Salvați Copiii

Salvați Copiii România este o asociație de utilitate publică, a cărei misiune este garantarea egalității de șanse pentru toți copiii – prin folosirea propriei experiențe, prin programele noastre, prin activitățile de advocacy și prin mobilizarea liderilor din societatea civilă, ne dorim să realizăm schimbări pozitive și de durată în viața copiilor și să îi protejăm de situații de risc.

Astfel, de 34 de ani Salvați Copiii promovează drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului și ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului – peste 2.920.000 de copii au fost incluși în programele noastre educative, de protecție și asistență medico-socială, de stimulare a participării copiilor în promovarea drepturilor lor.

Salvați Copiii România militează pentru implicare socială în viața comunității, astfel încât programele care îi privesc pe copii să aducă beneficii pe termen lung întregii comunități. Acesta este rolul major al filialelor (în Argeș, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Timiș, Vaslui) și birourilor locale (în Brașov, Cluj, Dâmbovița) care, prin definirea nevoilor comunității, identificarea resurselor și serviciilor sociale disponibile reușesc să ofere sprijin la nivel local atât pentru copii, cât și pentru familiile din care ei provin și autoritățile publice ce au competențe în domeniu.

Povestea Save the Children (din care Salvați Copiii România face parte încă din 1997) are în centru viziunea lui Eglantyne Jebb, care va realiza documentul care devine Declarația Drepturilor Copilului, adoptată în 1924 de Liga Națiunilor Unite și sursă de inspirație pentru viitoarea Convenție cu privire la Drepturile Copilului adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989 și ratificată de România în 1990.

INIȚIATIVE LEGISLATIVE

Îmbunătățirea legislației și a politicilor publice privind drepturile copilului reprezintă o preocupare constantă pentru Salvați Copiii. În 28 de ani de activitate în România, am desfășurat numeroase acțiuni de advocacy cu impact pozitiv pe termen lung asupra vieții și bunăstării copilului din România. Salvați Copiii susține, apără și promovează drepturile copilului prin activități adresate direct copilului și familiei acestuia, prin organizarea de campanii publice, prin elaborarea de analize cu privire la stadiul implementării și respectării drepturilor copilului și, nu în ultimul rând, prin transmiterea de puncte de vedere ori propuneri legislative având drept scop îmbunătățirea politicilor publice destinate copiilor și părinților lor.

Salvați Copiii susține și monitorizează respectarea obligațiilor legale ale autorităților și specialiștilor care acționează pentru implementarea drepturilor copiilor. În acest sens, Salvați Copiii a propus schimbări legislative și, atunci când a fost cazul, s-a opus modificărilor ce veneau în contradicție cu interesele copiilor.

2001: PRIMUL PROGRAM NAȚIONAL DE COMBATERE A EXPLOATĂRII PRIN MUNCĂ

După sprijinirea procesului de ratificare a Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 182/1999 privind interzicerea celor mai grave forme de muncă a copiilor, Salvați Copiii derulează primul program național de combatere a exploatării prin muncă, asigurând acces la educație și servicii psiho-sociale unui număr de 500 de copii din București, Iași și Craiova implicați în forme grave de exploatare prin muncă (cerșetorie, exploatare sexuală și prin muncă, lipsa unui adăpost).

2004: INTERZICEREA PEDEPSEI CORPORALE ASUPRA COPILULUI

Salvați Copiii obține scoaterea în afara legii a oricărei forme de violență asupra copilului în Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin interzicerea pedepselor fizice și a tratamentelor umilitoare ori degradante. România devenea, în 2004, cel de-al 14-lea stat care includea în legislația sa interzicerea pedepselor corporale.

2006: 5 IUNIE – ZIUA ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ASUPRA COPILULUI ÎN ROMÂNIA

În contextul relansării, în 2006, a campaniei împotriva violenței asupra copiilor „Bătaia NU e ruptă din Rai!”, Parlamentul României adoptă propunerea Salvați Copiii prin care ziua de 5 iunie să fie decretată „Ziua împotriva violenței asupra copilului în România”.

2009: PROTECȚIA COPIILOR ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII SEXUALE PRIN NOUL COD PENAL

Având în vedere importanța reglementărilor penale pentru protecția copiilor împotriva agresiunilor sexuale, Salvați Copiii a redactat o serie de propuneri de modificare a art. 220 (Actul sexual cu un minor), art. 221 (Coruperea sexuală a minorilor), art. 222 (Racolarea minorilor în scopuri sexuale) și art. 374 (Pornografia infantilă). Oferind argumente de natură socială și psihologică și apelând la recomandările documentelor internaționale în materie, propunerile Salvați Copiii au fost integrate în Noul Cod Penal, intrat în vigoare în 2011.

2009: ÎNFIINȚAREA SUBCOMISIEI PENTRU PROTECȚIA COPILULUI DIN CAMERA DEPUTAȚILOR

Recomandările copiilor români exprimate în cadrul Forumului Național al Copiilor, organizat anual de Salvați Copiii, au stat la baza solicitării Salvați Copiii adresate Camerei Deputaților, de a inființa Subcomisia Parlamentară pentru Drepturile Copilului care își desfășoară activitatea de promovare și protecție a drepturilor copilului în structura Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

2010: CONSULTAREA COPIILOR CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA DECIZIONALĂ A ȘCOLILOR

Salvați Copiii a organizat dezbateri (focus-grupuri) cu părinți, cadre didactice și copii pentru a identifica interesele și opiniile acestora cu privire la dezvoltarea  sistemului de învățământ. Aceste informații au stat la baza elaborării amendamentelor și observațiilor la proiectul de lege privind educațioan națională. Una dintre propunerile Salvați Copiii a urmărit concretizarea normativă a principiului participării copiilor și tinerilor în activitatea decizională a școlilor. Astfel, a fost inclusă în Legea 1/2011 a educației naționale (art. 80, alin 1), prevederea conform căreia „Toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari (antepreșcolarii, preșcolarii și elevii), respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative ale elevilor”.

2013: PROTECȚIA COPIILOR CU PĂRINȚI PLECAȚI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Salvați Copiii propune introducerea, în cap. VI al Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, a unei secțiunea speciale pentru Protecția copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate. Adoptate de către Parlament, noile prevederi stabilesc că, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, aceștia/acesta au/are obligația notificării serviciului public de asistență socială de la domiciliu cu privire la această intenție, notificarea conținând și desemnarea persoanei care se va ocupa de copil. Prin decizia instanței judecătorești, persoanei desemnată îi este delegată temporar autoritatea părintească.

2015: DUBLAREA ALOCAȚIEI DE STAT PENTRU COPII

Salvați Copiii a solicitat, prin comunicări publice și în cadrul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, majorarea alocației de stat pentru copii, atenționând asupra procentului ridicat al copiilor din România ce sunt expuși la risc de sărăcie și excluziune socială. Ca urmare a campaniei Salvați Copiii, Parlamentul României a adoptat legea de majorare a alocației de la 42 la 84 de lei, iar pentru copiii cu dizabilități de la 84 la 200 de lei.

2015: COMPARTIMENT PENTRU SĂNĂTATEA FEMEII ȘI COPILULUI – MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Salvați Copiii a obținut din partea Ministerului Sănătății înființarea unui Compartiment pentru sănătatea femeii și copilului care are ca obiectiv general ”Implementarea deplină și în manieră integrată a politicilor pentru sănătatea femeii și copilului, elaborarea, aprobarea și implementarea unui sistem unitar de monitorizare, evaluare și ajustare a măsurilor care să răspundă priorităților majore de sănătate a viitorilor părinți, a femeilor gravide, a mamelor și copiilor.”

2011 – 2019: AVOCATUL COPILULUI

Înființarea instituției Avocatul Copilului în România a constituit unul din obiectivele importante de advocacy ale Organizației Salvați Copiii, concretizată, încă din 2001, prin derularea a numeroase evenimente publice pe această temă, marcate de prezența și suportul unor înalți demnitari și reprezentanți internaționali, inclusiv Ombudsmanul pentru Copii din Suedia (2001 și 2007) și Comisarul privind Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (2007).

De asemenea, Salvați Copiii a contribuit la redactarea și susținerea în cadrul comisiilor parlamentare a patru proiecte de lege care vizau modificarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, fie în scopul focalizării competenței unui Adjunct al Avocatului Poporului la problematica drepturilor copilului (2011, 2013, 2017), fie ca inițiativă legislativă de instituire a Avocatului Copilului ca instituție independentă (2016). Al patrulea proiect de lege (2017) a fost adoptat de către Parlamentul României prin Legea nr. 9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului. Acesta a creat un domeniu nou de intervenție ”apărarea, protecția şi promovarea drepturilor copilului”, condus de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit Avocatul Copilului.

2016: DECONTAREA INTEGRALĂ A COSTURILOR DE TRANSPORT DESTINATE NAVETEI ELEVILOR

Salvați Copiii, în parteneriat cu Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor, a solicitat Guvernului României decontarea integrală a costurilor de transport destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Această solicitare a fost urmată de o petiție adresată Avocatului Poporului pentru invocarea excepției de neconstituționalitate privind măsura plafonării costurilor de transport la elevi. Solicitarea a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în 12 octombrie 2016.

2020: Redactarea Normelor metodologice de prevenire și soluționare a cazurilor de bullying în școli

Salvați Copiii lansează în anul 2019 campania „Alege să te opui bullying-ului!” împreună cu Ministerul Educației. În urma acestei campanii și sub coordonarea Ministerului Educației, Salvați Copiii împreună cu ANPDCA participă la redactarea Normelor metodologice. Ulterior,  Salvați Copiii solicita eliminarea formelor de violenta parinte-elev, profesor-elev, profesor-parinte, considerate inadecvat ca forme de bullying, si restrangerea prevederilor la actele de violenta/intimidare/hartuire între elevi. Acțiunile organizației au avut ca rezultat final adoptarea Normelor metodologice de prevenire și soluționare a cazurilor de bullying în școli prin Ordinul 4343 din 27 mai 2020.

2022: Interzicerea persoanelor condamnate la închisoare pentru intracțiuni săvârșite cu intenție de a mai candida la alegeri

Salvați Copiii a desfășurat multiple activități de advocacy privind modificarea mai multor legi, care influențează viața cetățenilor și a copiilor. Inițiațiva cu privire la interdicția de a candida la alegeri pentru persoanele condamnate definitive la pedepse private de libertate pentru fapte comise cu intenție propusă de Salvați Copiii a avut ca efect promulgarea Legilor 295/2022 și a Legii 294/2022 pentru alegerile Senatului și a Camerei Deputaților și respective a administrației publice locale.