Noutăți
Masă de lucru cu autoritățile și instituțiile publice centrale
În cadrul A3 – Organizarea a 3 mese de lucru cu autorități locale și centrale pentru prevenirea retraumatizarii copiilor, victime ale violenței și abuzului sexual prin modelul Barnahus au fost organizate 3 mese de lucru București, Iași și Timișoara.
În 02 iunie 2022 s-a organizat la București, în cadrul căreia o serie de profesioniști au putut discuta despre modele de bune practici în instrumentarea cazurilor de abuz sexual împotriva copiilor și violenței.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Autoritatea Națională pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Judecătoria Buftea, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, 2, 3, 5 și 6 și Baroul București.
În 10 noiembrie 2022 s-a organizat masa de lucru, la Iași, unde au participat reprezentanți ai Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Institutului de Medicină Legală din Iași, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, Baroului din Iași, precum și reprezentanți de la numeroase ONG-uri care activează în demeniul prevenirii violenței asupra copiilor în județul Iași.
În 24 noiembrie 2022 s-a organizat cea de a treia masă de lucru, la Timișoara. Participanți au fost reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Direcției de Asistență Socială Timișoara, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Serviciului de Probațiune Timiș, Autorității Tutelare, Primăria Timișoara, Agenției Naționale Antidrog Timișoara, Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Baroului Timișoara, Tribunalului Timiș, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, Clinicii de Neuropsihiatrie Infantilă Timișoara, dar și reprezentanți ai ONG-uri care activează în demeniul prevenirii violenței asupra copiilor pe raza județului Timiș.
La toate cele 3 mese de lucru, discuțiile au cuprins atât dificultăți actuale cu care se confruntă specialiștii, cât și bune practici întâlnite în cazurile din trecut.
S-a discutat despre modelul Barnahus, ca modalitate de combatere a retraumatizării și revictimizării copiilor victime ale abuzului sexual și violenței, și despre adaptarea acestuia la mediul judiciar românesc.
Desfășurarea mesele de lucru au avut ca obiectiv conștientizarea și promovarea drepturilor omului, copilului și beneficiile implementării modelului Barnahus. Evenimentele au încurajat replicarea modelului Barnahus implementat în București, la nivel național.