Pentru copii

Tot ce trebuie să știi despre audiere

Audierea reprezintă unul dintre pașii urmați în timpul desfășurării procedurilor penale. Aceasta constă într-o discuție între copilul victimă sau martor și organele de urmărire penală, subiectul discuției fiind evenimentele la care tu, ca și victimă sau martor ai luat parte. Aceste organe pot fi fie ofițeri de poliție, fie procurori, fie judecători, specializați în lucrul cu copiii. Calitatea de victimă se referă la o persoană căreia i s-a întâmplat ceva rău, de obicei, acest rău fiind provocat de o altă persoană (aceasta se numește acuzat), iar martorul este o persoană care a fost de față sau a văzut ce s-a întâmplat.

Uneori, această discuție dintre tine (victimă sau martor) și persoana desemnată să vorbească cu tine are loc într-o sala mică, prietenoasă, cu mobilier simplu și scaune confortabile, în care să te poți simți cât mai destins pentru a povesti evenimentele care ți s-au întâmplat. Această sală poartă denumirea de cameră de audiere și îți oferă posibilitatea să fii singur cu polițistul, procurorul sau judecătorul, pentru a nu te simți presat sau constrâns.

Mulți copii care ajung să vorbească cu polițiștii, procurorii sau judecătorii au emoții și se tem că ar putea să nu fie crezuți, că răspunsurile pe care le dau sunt greșite sau că ar putea fi judecați de persoanele din jur. De aceea, este foarte important ca tu să spui adevărul despre lucrurile care ți s-au întâmplat și pe care vrei să le transmiți, atunci când te afli în această situație. În timpul discuției, există, de asemenea, posibilitatea ca tu să nu îți mai amintești anumite lucruri, iar atunci este necesar să spui că nu îți amintești sau că nu știi. Adu-ți aminte: este perfect normal să uiți lucruri sau să nu ți le mai amintești, mai ales dacă ai trecut printr-o situație neplăcută. În cazul în care te simți emoționat, trebuie să știi că întotdeauna, la aceste tipuri de discuții, va fi prezent și un psiholog care te va ajuta să îți gestionezi emoțiile. Dar totuși există și soluții pe care le poți aplica chiar tu: trebuie doar să respiri adânc și să te gândești că nimeni nu este acolo pentru a te judeca, ci pentru a te ajuta, iar persoanele cu care stai de vorbă sunt pregătite pentru astfel de discuții cu copiii.

Pentru că toate aceste demersuri realizate de organele judiciare au scopul de a te ajuta, există mai multe drepturi pe care le ai pe parcursul acestui proces și nu numai. Printre ele se numără:

  • Dreptul de a fi ascultat: persoanele care vin să vorbească cu tine sunt interesate de povestea ta și de ce ai de spus. De aceea, ele te vor asculta cu interes și îți vor pune întrebări pentru a putea să găsească și să pedepsească persoana care ți-a făcut rău.
  • Dreptul de a fi informat: fiecare copil are dreptul de a fi informat complet cu privire la procedurile care urmează să fie desfășurate. Aceste informații trebuie să fie transmise într-un mod cât mai pe înțelesul tău, cu un limbaj pe care tu îl cunoști și cu care ești obișnuit.
  • Dreptul de a fi protejat: indiferent că ești victima sau martor al unui eveniment neplăcut, unul dintre drepturile pe care le ai constă în asigurarea protecției tale. Această protecție se referă la evitarea retrăirii sentimentelor neplăcute cauzate de întâmplare, crearea unui mediu sigur în care să dezvălui adevărul, evitarea contactului cu persoana care ți-a făcut rău, desemnarea unor persoane de încredere cu care să discuți și care să fie alături de tine și să se preocupe de starea ta de bine.
  • Dreptul de a-și exprima opiniile: opinia unui copil este importantă pentru activitățile viitoare care se vor desfășura. Feedback-ul oferit de tine pe durata procedurilor judiciare, inclusiv pe durata audierii, poate ajuta persoana care conduce audierea să-și dea seama de ceea ce consideră că este adecvat pentru vârsta ta, precum și de ceea ce înțelegi și ce nu.

Aceste informații te vor ajuta să fii pregătit dacă te vei afla în vreuna dintre aceste situații. Este important să ai aceste cunoștințe despre cum decurge audierea, pentru a-ți putea clarifica în minte că nu ai de ce să te temi să spui adevărul! Felicitări că ești curajos!

 

Bibliografie:

European Union Agency for Fundamental Rights and Council of Europe, 2022, „Handbook on European law relating to the rights of the child”.