Pentru copii

Zece întrebări despre audiere pe care nu ai avut curajul să le adresezi

Dacă ai fost victima unei situații de abuz, fie din partea unei persoane cunoscute, fie a unei persoane necunoscute și urmează să fi audiat, îți vom explica în cele ce urmează la ce să te aștepți și cum te poți pregăti mai bine pentru audiere.

  • Ce este audierea?

Audierea este de fapt o discuție pe care o vei purta cu un specialist, discuție în cadrul căreia ți se va cere să povestești cât de bine poți lucrurile care ți s-au întâmplat cu adevărat.

  • Ce va trebui să fac în cadrul audierii?

Tot ceea ce va trebui să faci în cadrul audierii este să povestești cât de bine poți și cu cât mai multe detalii evenimentul prin care ai trecut. Este absolut necesar să spui adevărul și să povestești doar ceea ce ți s-a întâmplat cu adevărat. Dacă, în cadrul audierii, îți va fi dificil să povestești anumite aspecte, persoana cu care vei sta de vorbă te va ajuta cu întrebări.

  • Cu cine voi sta de vorbă?

Audierea va fi condusă fie de către un polițist, procuror, judecător sau psiholog. Prin urmare discuția o vei purta cu una dintre aceste persoane. Intenția lor va fi să te cunoască mai bine și să te asculte cu atenție atunci când le vei povesti lucrurile care ți s-au întâmplat și evenimentele prin care ai trecut cu adevărat. Din când în când îți vor adresa întrebări iar scopul întrebărilor este ca persoana cu care vei sta de vorbă să înțeleagă cât mai bine evenimentul prin care ai trecut.

  • Cât va dura audierea?

În general audierea va dura maxim o oră. În timpul acesta persoana cu care vei sta de vorbă va avea timp să înțeleagă cât mai bine evenimentul prin care ai trecut. Cu toate acestea, se poate ca, uneori, persoana care te va audia să aibă nevoie de mai mult timp pentru a-ți adresa întrebări și pentru a înțelege cât mai bine evenimentul prin care ai trecut.

  • Unde vor sta părinții mei?

În general în sala sau camera unde va avea loc audierea, vei fi doar tu alături de persoana care audiază. Părinții tăi vor aștepta într-o altă sală până la încheierea audierii.

  • Cine va mai participa la audiere?

Alături de persoana care te va audia și de părinții tăi, la audiere s-ar putea să mai ia parte un avocat sau un reprezentant al Protecției Copilului. Este important să știi însă că, în general, discuția despre evenimentul prin care ai trecut o vei purta față în față doar cu o singură persoană, fără prezența celorlalți.

  • Ce se va întâmpla după încheierea audierii?

Odată ce polițistul, procurorul sau psihologul au aflat de la tine toate detaliile evenimentului prin care ai trecut, aceștia își vor continua investigarea cazului pentru a-l rezolva. Tu vei pleca acasă alături de familia ta și te vei putea ocupa de școală și de prietenii tăi, așa cum ai făcut și până atunci. Audierea nu îți va schimba cu nimic programul tău de zi cu zi.

  • După încheierea audierii, voi fi luat din familia mea?

Aceasta este o temere generală a copiilor care au fost audiați, iar răspunsul cel mai general la această întrebare este că nu, nu vei fi luat din familia ta odată ce ai povestit evenimentul prin care ai trecut. Din contră, odată cu încheierea audierii, toate persoanele implicate în anchetarea evenimentului vor încerca să te protejeze și să te sprijine. Dacă persoana care te-a agresat face parte din familie, vei locui separat de acea persoană, astfel încât să nu aibă acces la tine, iar tu vei locui doar cu acei membri ai familiei alături de care vei fi în siguranță.

  • După încheierea audierii, voi mai fi chemat să declar ceva?

În general nu, însă pot exista situații în care persoana care te-a audiat dorește să își completeze informațiile aflate, sau unele aspecte nu au fost suficient clarificate. De aceea pot exista situații în care vei fi contactat din nou pentru mai oferi niște informații. Regulile din cadrul audierii se vor aplica în oricare situație în care vei sta de vorbă cu polițistul sau procurorul: vei povesti doar ceea ce ți s-a întâmplat cu adevărat și doar ceea ce îți amintești.

De asemenea, dacă tu îți mai amintești ceva sau dorești să adaugi ceva la ceea ce ai povestit inițial, poți oricând lua legătura cu polițistul care se ocupă de caz sau cu persoana care te-a audiat.

  • Ce ar mai trebui să știu?

Este important să știi că audierea nu este un interogatoriu, tu nu ai calitatea de suspect, nu ai făcut nimic greșit și nu vei fi tras la răspundere pentru evenimentul al cărui victimă ai fost. Audierea este locul în care poți în sfârșit povesti ceea ce ți s-a întâmplat cu adevărat și locul în care vei primi sprijin de la oamenii care se ocupă cu aflarea adevărului și restabilirea dreptății – polițiști, procurori sau judecători.

 

Bibliografie:

  1. Kids and Teens in Court (KTIC): A Model for Preparing Child Witnesses for Court

https://sci-hub.se/downloads/2019-10-23/4e/peterson2019.pdf

  1. NICHD Protocol

https://nichdprotocol.com/the-nichd-protocol/

 

Articol scris de Patricia Aramă, psiholog clinician