Pentru părinți

Ce este grooming-ul?

Grooming-ul este un termen folosit pentru a descrie modul în care oamenii care doresc să  abuzeze sexual copii și tineri se apropie de ei și de familiile lor și le câștigă încrederea. Ei fac acest lucru în tot felul de locuri, cum ar fi acasă sau în cartier, școala copiilor, clubul pentru tineri și sport, biserica locală și locul de muncă.

Grooming-ul poate avea loc și online, săvârșit de către oameni care formează relații cu copiii și pretind că sunt prietenii lor. Ei fac acest lucru prin aflarea informațiilor personale despre acel copil, cum ar fi plăcerile și antipatiile și circumstanțele lor familiale. De exemplu, dacă un copil este singur, un potențial abuzator îi va acorda atenție și va dezvolta o „relație specială” care ar putea face mai ușoară manipularea copilului.

Posibilul abuzator va încerca, de asemenea, să afle dacă copilul i-ar spune unui adult protector despre ceea ce se întâmplă. El va căuta să afle cât mai multe despre familia și rețelele sociale ale copilului și, dacă consideră că este „suficient de sigur”, va încerca apoi să izoleze copilul. El poate folosi lingușirea și promisiunile de cadouri sau amenințările și intimidarea pentru a obține un anumit control.

Este ușor pentru „îngrijitori” să găsească copii online. Ei folosesc, în general, camere de chat care sunt concentrate pe interesele tinerilor. Adesea se prefac a fi mai tineri și chiar își pot schimba sexul. Mulți oferă o descriere fizică falsă a lor, unii trimițând poze cu alte persoane, pretinzând că sunt ei. Îngrijitorii pot căuta copii, de asemenea, căutând site-uri web personale, cum ar fi site-urile de social media.

Cum este grooming-ul diferit online?

Adesea, racolarea online este mai rapidă și mai anonimă și poate determina copiii să aibă încredere într-un „prieten” online mai rapid decât în cineva pe care tocmai l-au întâlnit față în față. Persoanele care doresc să corupă minori online pot accesa cu ușurință informații despre copil și își pot ascunde adevărata identitate, vârsta și sexul. Cei care corup copiii online ar putea să nu fie restricționați de timp sau de posibilitatea purtării unei discuții în intimitate cu un copil, așa cum ar fi în „lumea reală”.

Păstrați-vă copiii în siguranță atunci când navighează online!

Învățați-vă copiii cele cinci reguli cheie care le amintesc tinerilor să își mențină siguranța online. Ar trebui să parcurgeți aceste sfaturi cu copiii dvs.

Siguranța

Rămâneți în siguranță, având grijă să nu oferiți informații personale – cum ar fi numele, e-mailul, numărul dvs. de telefon, adresa de acasă sau numele școlii – persoanelor pe care le cunoașteți online.

Întâlnirea

Întâlnirea cu cineva cu care ai fost în contact doar online poate fi periculoasă. Fă-o doar cu permisiunea părinților/îngrijitorilor tăi, atunci când aceștia pot fi prezenți.

Acceptarea

Acceptarea e-mail-urilor, IM (mesaje instant) sau deschiderea de fișiere de la persoane pe care nu le cunoașteți sau în care nu aveți încredere poate fi periculoasă – pot conține viruși sau mesaje urâte.

Încrederea

Este posibil ca cineva online să mintă despre cine este, iar informațiile pe care le găsiți pe internet pot să nu fie de încredere.

Dezvăluirea

Spuneți părintelui, îngrijitorului sau unui adult de încredere dacă cineva sau ceva vă face să vă simțiți inconfortabil sau îngrijorat.

Sursa: https://www.parentsprotect.co.uk/