Pentru părinți
Jocurile sexuale ale copilăriei
La vârsta preșcolară sau în primii ani de școală jocuri ce implică dezbrăcatul în fața altui copil și privitul reciproc al organelor genitale (de exemplu, joaca de-a doctorul) sunt experiențe obișnuite, specifice vârstei. Mai mult de jumătate dintre adulți își amintesc că au experimentat astfel de jocuri. Ele se desfășoară în diferite variante – fete cu băieți, fete cu fete, băieți cu băieți, între frați sau între colegi – și nu spun nimic despre viitoarea orientare sexuală a adultului sau despre sănătatea sa, din punct de vedere sexual.
Atunci când observă astfel de comportamente la copii lor, este bine ca părinții să se ghideze după următoarele principii:
Curiozitate este normală
Copiii sunt curioși în privința corpului propriu sau al altora. Ei exersează anumite roluri și comportamente, imitând adulții în cadrul unor jocuri, cum sunt ”de-a mama și de-a tata” sau ”de-a doctorul”. Această combinație între curiozitate și joc de rol duce uneori la inițierea unor jocuri sexuale. Copiii ajung să se atingă și descoperă că asta îi face să se simtă bine. În general, astfel de jocuri sunt inofensive și de așteptat.
Abordarea situației cu înțelegere și tact
Așadar, ce putem face când ne găsim copilul implicat în astfel de comportamente cu un alt băiat sau o altă fetiță?
Mai întâi ar trebui să respirăm adânc și să încercăm să nu mai privim situația prin ochii unui adult – copilul nu face sex cu prietena lui de 4 ani. Mai degrabă este curios în ceea ce privește diferențele dintre corpurile lor.
În alt doilea rând, urmați-vă instinctul și reacționați calm și adecvat. Unii părinți pur și simplu decid să ignore acest tip de joc și pur și simplu închid ușa, știind că este ceva trecător. Alții se simt inconfortabil să știe că copilul lor este angajat în astfel de jocuri. În acest caz, pot să îi ceară calm copilului să se oprească, să se îmbrace și îl invită să se joace în sufragerie sau într-un spațiu comun al casei.
Oportunitate de învățare
După ce un astfel de incident a trecut, atunci când ești singur cu copilul, poți să folosești ceea ce ai descoperit ca o oportunitate de învățare. Ai putea să-i spui: ”Știu că ești curios în legătură cu corpul. Există și alte posibilități să afli despre el, în afară de a-i privi pe alți copii. Am o carte la care ne-am putea uita împreună. ”. Dacă nu ai o astfel de carte la îndemână mergeți împreună la librărie și cumpărați una.
Poți să folosești acest context și pentru a-i împărtăși copilului anumite valori. De exemplu: ”Corpul tău îți aparține numai ție. La fel este și în cazul prietenei tale. De aceea cred că pentru copii este mai bine să se joace îmbrăcați”.
Reacțiile exagerate ale părinților (de exemplu, țipatul) puși în fața unor astfel de situații îl pot face pe copil să se simtă rușinat sau vinovat în legătură cu propria curiozitate sexuală. Așadar, încearcă să fii calm și să-ți amintești că ești în fața unui comportament normal.
Semnale de alarmă
Există o mare diferență între acest tip de jocuri sexuale nevinovate și jocurile care sunt abuzive. Copii nu se angajează în mod natural în comportamente sexuale dureroase, cum ar fi contacte orale sau genitale, penetrare (inclusiv cu degetele sau cu alte obiecte). Nici chiar în cazul în care între cei doi copii există o diferența mai mare de câțiva ani. De obicei, acest tip de activități sunt cauzate de expunerea la activități nepotrivite ale adulților sau pot semnala că copilul a fost abuzat sexual. Dacă copilul se implică în astfel de comportamente, este bine să consulți medicul sau un specialist în sănătate mintală.
Sursa: http://raisingchildren.net.au/