Pentru specialiști

Expertiza psihologică a copilului – victimă a abuzului sexual

În cazul în care se investighează un caz de abuz sexual asupra minorului, organul de urmărire penală poate dispune realizarea unei expertize psihologice a minorului. Legea specifică faptul că „efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte sau împrejurări ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză este necesară și opinia unui expert. Expertiza se dispune, în condițiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanță motivată, iar în cursul judecății se dispune de către instanță, prin încheiere motivată” (art. 172 alin. (1) și (2) C. pr. pen.).

Cine poate realiza expertiza psihologică?

Legea specifică faptul că opinia unui expert va fi solicitată pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte sau împrejurări.

Expertul care poate realiza o expertiză psihologică este, de fapt, conform reglementărilor Colegiului Psihologilor din România (CPR), un psiholog atestat de către CPR, înscris în Registrul Unic al Psihologilor R.U.P., cu treapta de specializare „specialist” sau „principal”, înscris în Registrul Experților Psihologi. Registrele pot fi consultate la adresa web https://www.copsi.ro/index.php/registre. Simpla deținere a treptei de specializare necesare și a înscrierii în Registrul Psihologilor Experți nu sunt condiții suficiente care să îi permită psihologului să realizeze o expertiză psihologică de acest tip. Psihologul atestat trebuie să demonstreze (prin experiența profesională deținută și prin cursurile de specializare parcurse) o cunoaștere aprofundată a domeniului în care realizează expertize, precum și deținerea abilităților de lucru în realizarea unor expertize de acest tip.

Ce este expertiza psihologică?

Expertiza psihologică este de fapt o evaluarea a copilului într-un caz foarte particular, complex și sensibil, așa cum este cel al abuzului sexual. Concret, la solicitarea organului de urmărire penală, psihologul expert, prin folosirea unor instrumente și metode de evaluare, trebuie să răspundă la o serie de obiective. Exemple de obiective de evaluare care pot fi solicitate de către organul de urmărire penală: determinarea nivelului de dezvoltare generală a minorului, identificarea posibilei simptomatologii dezvoltate de copil post – abuz, determinarea gradului de veridicitate al afirmațiilor copilului privitoare la abuzul sexual suferit, determinarea nevoii de consiliere psihologică a copilului – victimă a abuzului sexual.

Unde se realizează expertiza psihologică?

Cel mai adesea expertiza psihologică va avea loc în cadrul cabinetului psihologului, la o adresă comunicată reprezentantului legal al copilului. Concret, părintele / reprezentantul legal al copilului se va deplasa, la solicitarea expertului psiholog, cu minorul, la adresa menționată pentru realizarea expertizei solicitate de către organul de urmărire penală.

Cum se realizează expertiza psihologică?

Expertiza psihologică se realizează respectând recomandările metodologice ale Colegiului Psihologilor din România, în cazul redactării rapoartelor de evaluare și expertiză psihologică.

În evaluarea psihologică a copilului, psihologul expert va utiliza metode și instrumente de evaluare relevante cu obiectivele evaluării dispuse, pentru care deține licență, etalonate pe populația României, specificând limitele utilizării instrumentelor de evaluare acolo unde este cazul (spre exemplu, psihologul expert poate utiliza un instrument de evaluare neetalonat pe populația României, însă care este relevant și util în raport cu obiectivele de evaluare).

În funcție de modul de lucru al fiecărui psiholog expert, evaluare se va realiza doar cu copilul sau cu copilul și reprezentantul legal, împreună sau separat. La modul general, evaluarea va presupune realizarea interviului investigativ cu copilul și aplicarea de instrumente de evaluare psihologică.

Întrucât expertul psiholog este un specialist independent, căruia i se solicită să prezinte o opinie de specialiate imparțială cu privire la faptele și împrejurările evaluate, în conformitate cu regulile științei și expertizei profesionale, modul de lucru în cadrul expertizei psihologice va fi stabilit exclusiv și independent de către expert.

Cât durează experiza psihologică?

Răspunsul la această întrebare poate fi dat în funcție de modalitatea și ritmul de lucru al fiecărui expert psiholog. În funcție de obiectivele la care trebuie să răspundă în cadrul expertizei, expertul psiholog va avea nevoie de un număr de ore în cadrul căruia să realizeze evaluarea propriu – zisă a copilului. După încheierea ședințelor de evaluare propriu – zisă a copilului, expertul psiholog va redacta Raportul de expertiză psihologică a minorului – victimă a abuzului. După încheierea redactării raportului de expertiză, expertul psiholog va înmâna raportul solicitantului direct, adică organului de urmărire penală. Reprezentantul legal al copilului poate avea acces la acest raport, prin mijlocirea organului de urmărire penală.

Cine va suporta costurile realizării și redactării raportului de expertiă psihologică?

Atunci când vorbim de o expertiză psihologică solicitată de către organul de urmărire penală, toate costurile vor fi suportate din fondurile Ministerului Public.

Care sunt drepturile și îndatoririle expertului psiholog, respectiv al minorului evaluat și al reprezentantului legal al acestuia?

Expertul psiholog are îndatorirea de a realiza expertiza în conformitate cu regulile științei și expertizei profesionale și să depună la termenul indicat raportul de expertiză. Nedepunerea la termen a raportului din motive imputabile expertului psiholog, sau realizarea expertizei nerespectând regulile științei și expertizei profesionale, se pot solda cu sancționarea judiciară a expertului.

Reprezentantul legal al minorului evaluat are îndatorirea să faciliteze realizarea expertizei psihologice de către expertul psiholog și să se prezinte la evaluare la orele și zilele indicate de către expert. Refuzul de a se prezenta la evaluare sau îngreunarea intenționată a demersului de evaluare, se pot solda cu consecințe sau sancțiuni judiciare aplicate de către organul de urmărire penală.

În același timp, minorul – victimă a abuzului, respectiv, reprezentantul legal al acestuia, au dreptul la a le fi protejată identitatea și informațiile personale. Informațiile cu privire la identitatea, evenimentele investigate în care au fost implicați, vor fi divulgate doar solicitantului direct al experizei, și anume organului de urmărire penală.

 

 

Articol scris de: Patricia Aramă, psiholog clinician, expert psiholog