Cere sfatul
Întrebări frecvente
-
Pot organele de cercetare penală să intervieveze copiii în absența părinților?
Poliția nu poate intervieva copilul în absența părintelui non-abuzator. Dacă părintele nu este disponibil, un asistent social sau alt profesionist din cadrul Serviciilor Sociale/DGASPC trebuie să fie prezent atunci când copilul este intervievat. Indiferent de cine este prezent, procurorul sau organul de poliție este responsabil de intervievarea copilului, eventual asistat de un psiholog.
-
Părintele trebuie să depună mărturie la proces?
În cazul copilului victimă, dacă instanța a dispus, părintele trebuie să depună mărturie la proces. Chiar și atunci când soția/soțul este citat să depună mărturie despre inculpat sau dacă părintele este citat să depună mărturie despre un membru al familiei, acesta nu are privilegiul de a refuza să depună mărturie dacă victima este un copil sau un tânăr.
Părintele este întotdeauna obligat să se prezinte în instanța de judecată dacă trebuie să vorbească despre circumstanțele vieții copilului sau să dea informații suplimentare despre acesta. -
Copilul trebuie să fie examinat ginecologic?
Examinarea medicală solicitată de procuror sau de judecător se efectuează cu acordul părintelui. Este important să rețineți că examinarea ginecologică este adesea necesară în cadrul investigației abuzului sexual asupra copilului. O astfel de examinare poate oferi, printre altele, dovezi suplimentare, care sunt în interesul copilului. De asemenea, examinarea medicală este importantă în aceste cazuri pentru protecția sănătății copilului.
-
Părintele/copilul are dreptul să cunoască hotărârea judecătorească?
Părintele, în numele copilului victimă, are dreptul de a avea acces la dosarul instanței și de a primi verdictul final. În cazul în care verdictul nu a fost trimis, părintele are dreptul de a solicita instanței să îl trimită.
-
De ce este implicat serviciul de asistență socială în cazul în care copilul a fost abuzat sexual de o persoană din afara familiei?
Toată lumea este obligată să informeze Serviciile de Asistență Socială cu privire la orice încălcare a drepturilor copilului. Activitățile asistenților sociali sunt direcționate pentru a ajuta victima în jurisdicția lor. Aceștia: colectează date despre familie, îi informează cu privire la drepturile lor legale și iau măsuri pentru a proteja drepturile copilului.
-
Școala/grădinița trebuie informată despre faptul că minorul a fost abuzat sexual?
Este recomandat ca un profesionist din grădinița/școala pe care copilul o frecventează să fie informat cu privire la ceea ce a experimentat acesta. Este important în primul rând pentru ca minorul să primească sprijn suplimentar, dacă este necesar. În plus, profesioniștii din grădiniță/școală pot răspunde mai ușor și mai adecvat la unele dintre posibilele consecințe manifestate în cadrul grădiniței/școlii.
Cu toate acestea, părintele/copilul nu este obligat să furnizeze astfel de informații. -
Cu cine să vorbești la grădiniță/școală?
Dacă părintele decide să vorbească cu unii dintre profesioniștii grădiniței/școlii, cel mai bine este să aleagă persoana în care are cea mai mare încredere. Poate fi educatorul/profesorul sau un alt profesionist, cum ar fi pedagogul, psihologul, etc. Nu este necesar să se dea detalii despre ceea ce a experimentat copilul, ci doar informațiile relevante pentru funcționarea acestuia în grădiniță/școală.
-
Este de dorit să vorbim despre abuzul sexual care s-a întâmplat cu mass-media?
Repovestirea experienței în mass-media este adesea o traumă suplimentară pentru copil. Acesta este motivul pentru care nu este recomandabil să se ofere în mass-media informații despre aceasta. Este împotriva interesului copilului de a oferi informații care i-ar putea dezvălui identitatea, cum ar fi aspecte legate familia acestuia, școala la care învață, orașul în care locuiește, și altele asemenea.
Deși mass-media a contribuit în mare măsură la sensibilizarea publicului cu privire la protecția drepturilor copilului, jurnaliștii care raportează despre infracțiunile împotriva copiilor sunt obligați să respecte principiile etice ale profesiei lor și să protejeze copiii.