Rezultate și impact

Proiectul „Cooperare interinstituțională și advocacy pentru protecția copiilor victime ale abuzului sexual și violenței”, desfășurat de către Organizația Salvați Copiii în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 își dorește să implementeze în mod coerent în România modelul inovator Barnahus de cooperare instituțională și abordare multidisciplinară pentru protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței.

Ne dorim să îmbunătățim gradul de conștientizare în rândul a min. 7.000 de persoane în ceea ce privește drepturile copiilor, în special drepturile copiilor victime ale abuzului sexual și violenței, și în ceea ce privește modelul Barnahus. De asemenea, ne dorim să operaționalizăm un centru Barnahus care va susține atât profesioniștii, cât și copiii victime și părinții acestora din București și Ilfov.

Pe scurt, grupul țintă al proiectului se constituie din:

  • 100 de copii victime ale abuzului sexual și violenței, care vor fi sprijiniți în cadrul centrului;
  • 500 de copii elevi care vor participa la sesiuni de educație și instruire cu privire la drepturile copilului, nediscriminare și protecție împotriva abuzului;
  • 180 de profesioniști, din instituții și autorități publice, care vor participa la activitățile noastre;
  • 10 angajati ai Organizației Salvați Copiii care își vor îmbunătăți abilitățile și cunoștințele privind implementarea metodei Barnahus

Până acum, am încurajat peste 300 de copii din 5 școli din București să își cunoască mai bine drepturile, să poată identifica mai bine situațiile de discriminare sau de abuz. Le-am prezentat cum pot să sesizeze o situație de abuz sau de violență și care sunt instituțiile abilitate să îi ajute în aceste situații. Am discutat cu peste 130 de specialiști la mesele de lucru din București, Iași și Timișoara, despre importanța și utilitatea funcționării unui centru pilot după modelul Barnahus. Un model de servicii multidisciplinare oferite copiilor victime ale violenței și abuzului sexual.