Pentru părinți

Sfaturi pentru părinți – cum să vă pregătiți pentru audierea copiilor

Audierea copiilor în contextul unor procese juridice este o situație delicată și complexă. Indiferent dacă este vorba de cazuri de custodie, abuz sau alte circumstanțe legale, este esențial ca părinții să fie bine pregătiți pentru a-și susține copiii în aceste momente dificile. Mai mult decât atât, în cazurile de abuz, când copilul dumneavoastră este o victimă a uneia dintre tipurile de violență, este necesar să știți ce să îi transmiteți și în ce modalitate.

Importanta pregătirii:

  • Dumneavoastră sunteți primul stâlp de sprijin al copilului. De aceea, este necesar să fiți pregătit deoarece prima pregătire, înainte de a ajunge la locul audierii, o veți realiza dumneavoastră ca părinte/tutore/reprezentant legal. Copilul resimte anxietatea și stresul cu atât mai mult cu cât le simțiți dumneavoastră și altfel, pe lângă incertitudinea provocată de procesul de audiere, în sine, vă va simți și pe dumneavoastră stresați.
  • Copilul are nevoie de protejarea stării emoționale. În acest sens, are nevoie de susținerea și sprijinul dumneavoastră pe tot parcursul procedurilor judiciare.

 

Pași pentru pregătirea părinților

  • Informarea adecvată – informați-vă despre procesul judiciar (și despre rolurile fiecărei persoane implicate – judecători, avocați, psihologi, asistenți sociali, procurori) și despre etapele acestuia sau cereți sfatul unui specialist, astfel încât să îi puteți explica și copilului, într-un limbaj simplu și adecvat vârstei, ce urmează să se întâmple. Încercați să îi dați cât mai puține detalii inutile, pentru a nu-l speria.
  • Crearea unui mediu adecvat – este foarte important pentru copil modalitatea în care părinții privesc această procedură, întrucât ei văd atitudinea cu care priviți acest proces. Astfel, în cazul în care nu credeți în această procedură, nici copilul nu va avea încredere că i se va face dreptate; dacă sunteți stresat de ce o să urmeze, la fel de stresat va fi și el.
  • Sprijin emoțional – copiii au nevoie să li se transmită de către părinții lor că sunt mândri de ei, că îi sprijină și îi susțin pe tot parcursul procesului judiciar. Încercați să învățați câteva tehnici de relaxare, comunicare deschisă și ascultare activă a copilului, care îl vor ajuta să-și valideze emoțiile, să se simtă mai încrezător în propriile forțe, dar care îi vor transmite că sunteți alături de el.

 

Este necesară, de asemenea, și o pregătire pentru momentele de după finalizarea audierii. Este esențial să discutați cu copilul despre cum s-a simțit și să îi oferiți suportul dumneavoastră. Din cadrul personalului implicat în procesul juridic, face parte și un psiholog. Încercați să vorbiți înainte de audiere sau după, cu acesta, să îi transmiteți sentimentele dumneavoastră și stările în legătură cu procesul judiciar. Psihologul va știi cum să vă îndrume să abordați situația. Dacă simțiți că este nevoie, puteți discuta cu profesioniștii pentru  a urma un program de consiliere psihologică.

De asemenea, și copilul va avea nevoie de consiliere, pentru a atenua urmările și efectele de lungă durată a traumei prin care a trecut. Este necesar să îi transmiteți beneficiile pe care un program de consiliere le are și cum îl va ajuta să depășească momentele traumatizante.

 

Pregătirea părinților pentru astfel de situații este esențială pentru a asigura, la rândul lor, o pregătire adecvată și sprijinul emoțional și practic necesar copilului lor, fiind persoanele în care aceștia au cea mai mare încredere.

 

Bibliografie:

Foster, H. R., & Hagedorn, W. B. (2014). „Through the Eyes of the Child: Using Simulated Child Interviews in Training.” Journal of Child Custody, 11(1), 1-15.

Quas, J. A., Goodman, G. S., Ghetti, S., & Redlich, A. D. (2000). „Questioning the child witness: What can we conclude from the research thus far?” Trauma, Violence, & Abuse, 1(3), 223-249.

 

Articol realizat de Ramona Cîrcu, Coordonator activități